Fora Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi Ankara, Vurgun, Şeker hastalığı, damar yetmezliğine bağlı ayak yaraları gibi iyileşmeyen yaralar, İyileşmeyen kemik iltihapları, Karbon monoksit zehirlenmesi, Ani işitme kaybı, Damar Tıkanıklığına Bağlı Görme Kayıpları, Kafa kemikleri, göğüs kemiği ve omur iltihapları, Radyoterapiye bağlı doku hasarı, Damar içine gaz kaçışı, Gazlı Gangren, Yumuşak dokunun nekrotizan enfeksiyonları, Trafik kazası, göçük altında kalma gibi ciddi doku zedelenmeleri, Tutması şüpheli deri yamaları, Sıcak etkisiyle oluşan yanıklar, Beyin Absesi, Beynin oksijensiz kaldığı durumlar, Dalgıç Muayenesi, Hiperbarik Oksijen Tedavisi, Sgk Ücretsiz Anlaşmalı Çankaya

Tedavi nasıl uygulanıyor?

Basınç odası olarak tanımlanan kapalı bir ortama hasta tamamen alınır. Merkezimizdeki basınç odası 10 kişilik olduğundan aynı seansta 10 hasta tedaviye alınabilmektedir.
Hasta, durumuna göre oturarak ve ayaklarını uzatarak tedaviye alınabildiği gibi, sedyeyle yatarak da alınabilir.

Basınç odasının içi havayla doldurularak normal atmosferik basıncın 2-3 katına kadar ulaşılır. Bu işlem yaklaşık 14-15 metre derinliğe dalış etkisi oluşturduğundan kuru dalış olarak da tanımlanır. Bu sırada hasta kulaklarında dağları aşarken ya da uçakta hissedildiği gibi değişiklikler hisseder. Orta kulak ve sinüs boşluğundaki havayla basınç odası içindeki hava basıncının eşitlenmesi için bazı manevraların yapılması gereklidir. Dalış tamamlandıktan sonra hastanın durumuna göre maske, başlık vs. yoluyla %100 oksijen solumaya başlanır. Maskeler ve devreleri her hasta için ayrı olacak şekilde kullanılmaktadır.

Tedavi sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Tedaviye pamuklu kumaştan giysilerle girilmeli, sentetik ya da yünlü kıyafetler kullanılmamalıdır. Yanıcı, patlayıcı, alev alabilecek çakmak, kibrit veya; cep telefonu, çağrı cihazı, radyo, kasetçalar gibi elektronik cihazlarla basınç odasına girilmemelidir. Özellikle şeker hastaları tedaviye aç karnına girmemeli, insülin düzenlerini aksatmamalıdır. Sigara içiliyorsa tedavi süresince, mümkünse tümüyle bırakılmalıdır. 

Ne kadar sürüyor, bu süre içinde neler yapılabilir?

Tedavi toplam 2 saat sürmektedir. Bu süre içinde 3 oksijen periyodu ve bunların arasında 5’er dakikalık 2 hava molası verilir. Tedavi süresince kitap, gazete okunabilir, müzik dinlenebilir. Basınç odamız, bilinci kapalı hastaların gereğinde solunum cihazı ve monitörle takip edilerek tedavi olmalarına imkan tanımaktadır. Tedavi boyunca sağlık personeli eşliğinde gerekli tıbbi müdahaleler yapılabilmektedir. Basınç odasının dışında yer alan operatörün, basınç odası içindeki hastalar ve personelle diafon yoluyla sesli ve monitörler yoluyla görsel iletişimi sağlanmaktadır. Tedavi sıklığı genellikle günde 1 veya 2 seans haftada 6 gün şeklindedir. Toplam seans süresi de hastaya göre değişmekle birlikte ortalama 30 gündür.  

Tedavi sırasında basınç odasından çıkılabilir mi?

Tek kişilik basınç odalarından farklı olarak çok kişilik odalarda ön bölme mevcuttur. Dalış sırasında herhangi bir sorun olması halinde basınç odasının

ön bölmesinde ana bölmeyle basınç eşitlenerek hastanın ya da sağlık personelinin içeriye giriş çıkışı sağlanabilmektedir.

Yan etkiler nelerdir?

En sık karşılaşılan yan etki barotravmadır. Bu da basınç odası içinde artan basınçla orta kulak ve sinüs boşluklarındaki havanın basıncının eşitlenememesi nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Genellikle nezle, sinüzit gibi üst solunum yollarının enfeksiyonu olması durumunda ortaya çıkabilir ve dalış sırasında ağrıya neden olur. Bu durumda tedaviye birkaç gün ara verilmesi ve üst solunum yolu enfeksiyonunun iyileşmesi beklenir.  


© 2021 FORA HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİ MERKEZİ. All Rights Reserved Designed by | OXIT